Izazov učiteljima – 30 dana mekanog kutka

 

 

 

 

 

 

 

DONACIJE MEKANI KUTAK

Udruga Buđenje donirala je 5 škola diljem Hrvatske sa potrebnim materijalima za izazov Mekanog kutka:

  • OŠ Sveta Marija
  • OŠ Braća Bobetko, Sisak
  • OŠ Vjenceslava Novaka, Zagreb
  • OŠ Antuna Gustava Matoša, Gornja Voća
  • OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić

Interes je veliki i javilo nam se još škola kojima je potrebna financijska pomoć kako bi mogli realizirati materijale za “Mekani kutak”. Iz tog razoga odlučili smo pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za škole.

Donacije se nastavljaju!

Poziv svim učiteljima koji bi htjeli pristupiti izazovu Mekani kutak a nemaju financijska sredstva, da se prijave na listu škola koje traže donacije za potrebne materijale. Ta lista služiti će potencijalnim donatorima da nađu škole kojima treba financijska pomoć. Cijeli postupak prijave je vrlo jednostavan. Nakon prijave dobiti ćete potvrdu prijave na Vaš email. Prijaviti se i više informacija o prijavama možete naći ovdje.

DONATORI – Ukoliko želite donirati, u tablici možete vidjeti listu škola koje traže donaciju te iznos donacije. Donacija ne treba pokrivati cijeli iznos, već koliko želite! Molimo da provjerite prvo sa školom da li su prikupili sva tražena sredstva. Prilikom uplate molimo da napišete u opisu plaćanja “Donacija mekani kutak”. Ukoliko želite da bude Vaše ime/naziv pod stavkom “Donatori”  u javnoj excel tablici molimo da javite tu informaciju školi ili nama na budenje@gmail.com. Ovdje možete naći listu škola koje traže donaciju za materijale makenog kutka. Lista škola koje traže donaciju.

—————————————————–

Poziv svim učiteljima da stvore mekani kutak u svojim učionicama u kojem će sa učenicima na opuštajući i pozitivan način započinjati školski dan.

Zašto? Školski dan zna biti stresan i ovo može biti odličan način da se učenici na samom početku školskog dana smire, pozdrave, podijele iskustva.. i time motiviraju za što bolji nastavak školskog dana.

Kako izgleda mekani kutak?

U kut učionice stave se mekani materijali na kojima se može sjediti ili ležati (deke, jastuci, strunjače…) i na početku svakog dana svi učenici skinu cipele (po potrebi) i udobno se smjeste u obliku kruga. U tom kutku se ne priča o školskim obvezama već o laganim jutarnjim temama. Na primjer, učenici se pozdrave, ako žele ispričaju ono što im je u glavi, kako su spavali, kakva su im današnja očekivanja, pozdrave dan i sve izazove današnjeg dana…

Učitelji mogu napraviti vježbe disanja i primjeniti neke svoje ideje za koje misle da bi bile prikladne. Vrijeme boravka u tom kutku ovisi o učiteljima i učenicima. Može biti od 5 do 15 minuta, ili čak i više ako se pokaže potreba. Na takav način učenici ne vezani za svoje stolice i klupe započinju novi školski dan na smiren, pozitivan i motivirajući način. Naravno, ako se pokaže potreba, ovo se može primjeniti ne samo na početku dana već i kroz školski dan.

Pozivamo sve učitelje koji su voljni krenuti u ovaj izazov da podijele svoja iskustva u Facebook grupi “Izazov učiteljima – 30 dana mekang kutka”. Dijeljenje iskustava omogućuje drugim učiteljima da vide nove i zanimljive pristupe učenju i strukturi školskog dana te ih se ohrabljuje da i oni krenu u tom smjeru.

Dijeljenjem u Facebook grupi omogućujete ovakvom pristupu i Vašim idejama da se brže šire među učiteljima i da što brže budu primjenjene u učionicama. Stoga je dijeljenje svake Vaše ideje (uspješnih i neuspješnih) u Facebook grupi itekako važno!

Ovakva praksa ako se pokaže uspješna može biti sastavni dio svakodnevnog obrazovanja i ne treba trajati samo 30 dana.

Ukoliko postoji volja učitelja ali nema dovoljno financijskih sredstava za nabavu mekanih materijala, udruga Buđenje će financirati iste. U tom slučaju kontaktirajte nas i mi ćemo pomoći u ostvarenju ove ideje.

Sretno i vidimo se u Facebook grupi!

Ova inicijativa je dio veće inicijative – Kolektivni obrazovni sustav – kojem je cilj kolektivno povezivanje svih učitelja s ciljem implementacije novih ideja u obrazovanje.

Mekani kutak u medijima:

Dnevnik Nove TV – Poboljšanje mentalnog zdravlja djece te lakše savladavanje školskih zadataka ideja su akcije koja se zove “30 dana mekanog kutka”. Izazov za učitelje i mališane krenuo se širiti poput lavine dobrote širom Hrvatske. Pogledajte prilog.

Dobro jutro, Hrvatska Pogledajte prilog.