10 koraka prije početka školske godine

Svaki od ovih koraka koje poduzmete, dovest će vas malo bliže početku školske godine bez stresa.

1. Obilazak škole

Obilazak škole prije početka nastave smanjit će anksioznost kod vašeg djeteta. Pronađite razred u kojem će boraviti ove godine, pogledajte raspored stolova i način na koji je učionica organizirana. Ako dijete kreće u više razrede, pronađite sve učionice u kojima će se održavati nastava za njegov razred.

2. Zajedno osmislite sustav organizacije, učenja i zadaća

Odredite zajedno koji su djetetovi najveći problemi kod organizacije i pronađite rješenja prije početka nastave. U knjižari kupite materijale i opremu za organizaciju papira, školskog pribora i sl. Organizirajte ladice u radnom stolu, ormariće u školi i školsku torbu.

3. Školski kutak

Iskoristite prostor u blizini ulaznih vrata gdje ćete staviti police, košaru, vješalice i sl. Ovo je mjesto za odlaganje knjiga, zadaće, školske torbe, bilješki, ključeva, ručka i svega ostalog što dijete mora ponijeti u školu. Objesite ploču na kojoj ćete zapisivati zadatke i obveze koje je potrebno obaviti i riješiti. Navijte alarm koji će pomoći vašem djetetu da na vrijeme iziđe iz kuće.

4. Opskrbite se potrebnim materijalom

Prije početka nastave kupite materijal (hamer papir, posteri i sl.) za koje znate da će djetetu trebati u novoj školskoj godini. Ako niste sigurni, razgovarajte s nekim od roditelja čije dijete pohađa viši razred.

5. Planirajte izvanškolske aktivnosti

Treba li vašem djetetu više fizičke aktivnosti? Razmislite o nekom sportu ili plesu. Treba li mu pomoć u fokusu i koncentraciji? Neka se upiše u klub borilačkih vještina ili šahovski klub. Pokušajte zajedno odrediti ono što će osnažiti njegove jake strane i pružiti dovoljno mogućnosti za rad na izazovnim zadacima.

6. Pronađite osobu za pomoć u zadaći

Ako smatrate da je vašem djetetu potrebna dodatna pomoć oko učenja, raspitajte se o instrukcijama. Pronađite osobu koja će poticati djetetovu neovisnost. Cilj je pronaći put na kojem će dijete na kraju samo rješavati svoje izazove.

7. Zajednički napravite kalendar

Kada vidimo ispisane rokove, obveze i zadatke koji nas čekaju, imamo osjećaj kontrole. Dogovorite se oko dnevnog, tjednog i mjesečnog rasporeda. Razgovarajte o vašim rutinama, školi, izvanškolskim aktivnostima. Kod izrade kalendara i upisivanju zadataka koristite se jarkim bojama, velikim slovima, naljepnicama… Svaku večer provjerite je li sva zadaća napisana, knjige spremljene u školsku torbu, a odjeća za sutra pripremljena.

8. Razgovarajte o ciljevima

Razgovarajte o ciljevima koje imate za sljedeću godinu. Neka dijete priča, a vi slušajte. Koncentrirajte se na njegove jake strane, kao i na područja na kojima treba još poraditi. Neka ciljevi budu ostvarivi. Ostvarivanje ciljeva osnažuje dijete te mu daje motivaciju kako bi i dalje ustrajalo u radu. Pitajte ga što očekuje od ove školske godine, a zatim mu objasnite što vi očekujete.

9. Ne brinite uvijek oko malih stvari

Fokusirajte se na bitne ciljeve, pa će vam biti lakše s vremena na vrijeme preći preko manjih grešaka (nepospremljena soba, knjiga koja nije na vrijeme vraćena u knjižnicu…). Hvalite dijete što je češće moguće. Pohvalite i velika i mala dostignuća.

10. Razgovarajte o prednostima ADHD-a

Ako vaše dijete ima ADHD, moguće je kako ima nisko samopouzdanje. Prije početka nastave razgovarajte o pozitivnim stranama ADHD-a. Naglasite kako ima “jak” um, mnogo dobrih i kreativnih ideja, znatiželju…

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: Jennifer Jones, www.additudemag.com