Pomoć u organizaciji: 9 strategija za večeri bez stresa

Izvor: ADDittudeMag

Zadaća, večera, spremanje na počinak – večeri tijekom tjedna znaju biti jako stresne, pogotovo roditeljima djece s ADHD-om. Ovaj kaotični period od završetka škole do počinka možete ublažiti navedenim strategijama iskušanima od strane ADHD stručnjaka i roditelja djece s ADHD-om.

1. Fokusirajte se na prehranu
Neka istraživanja pokazuju kako prehrana utječe na ponašanje te može pojačati ili smanjiti simptome ADHD-a. Previše šećera i umjetnih bojila mogu povećati hiperaktivnost. Imajte spreman zdrav međuobrok kada dijete dođe iz škole. Nakon dugog dana u školi, u kojoj djeca koja se ne hrane u školskoj kuhinji uglavnom ne jedu zdravo, posljednja stvar koja im je potrebna jest brza i nezdrava hrana. “Izbjegavajte hranu koja ima visok udio šećera i masti; umjesto toga izaberite hranu bogatu hranjivim tvarima” savjetuje Laura J. Stevens, osnivačica tvrtke Nutrition in Action. Zdrav i hranjiv obrok mogao bi se sastojati od integralnih krekera s maslacem od kikirikija i jabukom ili od banane i orašastih plodova (orasi su posebno hranjivi jer sadrže omega-3 masne kiseline, koje umanjuju simptome ADHD-a). Također, što poslužite za večeru – i kada ju poslužite – može utjecati na ponašanje. Ako se vaše dijete vraća kući rano navečer, oko 17-18 h, nakon treninga ili drugih izvanškolskih aktivnosti, pokušajte imati večeru spremnu čim dođe kući. Obrok u to doba pomoći će mu održati razinu šećera u krvi, što pomaže kod koncentracije i pažnje. “Ljudsko tijelo je najčudesnija tvornica kemijskih spojeva ikad proizvedena!”, kaže Stevens, autorica knjige “12 efektivnih načina pomoći djeci s ADD/ADHD-om” (“12 effective ways to help your ADD/ADHD child”). “Tijelo uzima 40-50 nutrijenata te stvara više od 100,000 kemikalija! Ako ne dobiva prave hranjive tvari u pravim omjerima, neće normalno funkcionirati.” Stevens predlaže sljedeće opcije za večeru:
– Miješana zelena salata s umakom od ulja uljane repice; integralna tjestenina s umakom od mesa; integralno pecivo; voćna salata
– Voćna salata za predjelo; kuhana riba; pečeni krumpir ili batat; kuhano povrće; sladoled s niskim udjelom šećera
– Pečena piletina; integralna riža; kuhano povrće; lubenica

2. Lijekovi s kratkotrajnim djelovanje
Lijekovi s dugotrajnim djelovanjem, kao što su Ritalin ili Concerta, uglavnom su bolji nego lijekovi s kratkotrajnim djelovanjem (Focalin) jer ih nije potrebno uzimati kasnije tokom dana. No, mnoga djeca imaju problema s fokusiranjem u kasno popodne i navečer, kada lijekovi prestanu djelovati. Kathleen Nadeau, jedna od osnivačica Nacionalnog centra za djevojke i žene s ADHD-om, slaže se: “Najteže se fokusirati na kraju radnog dana, a to je pogotovo teško djeci s ADHD-om.” Lijekovi s kratkotrajnim djelovanjem mogu se koristiti za poboljšanje koncentracije, kada lijekovi s dugotrajnim djelovanjem izgube učinak. Razgovarajte s djetetovim liječnikom o prepisivanju lijeka s kratkotrajnim djelovanjem za večer. “Imajte na umu da je vrijeme u koje ćete dati lijek jako bitno. Roditelji će morati eksperimentirati i vidjeti u koje vrijeme mogu dati lijek koji će djetetu održavati koncentraciju, ali će prestati djelovati prije nego krene na počinak”, savjetuje Nadeau.

3. Uspostavite vlastitu rutinu
Uspostavljanje rutine koja će odgovarati potrebama vašeg djeteta vrlo je bitno za umanjenje stresa tijekom večeri. Neke obitelji primjećuju kako povećana emocionalnost i impulzivnost tijekom večeri čini pisanje zadaće jako teškom. U ovakvom slučaju, probajte eksperimentirati s djetetovim rasporedom. Pokušajte pisati zadaću u neko drugo vrijeme, ili pisanje zadaće podijelite u manje vremenske dijelove. Još jedna uspješna strategija jest da budete u sobi s djetetom dok piše zadaću – za to vrijeme možete se opustiti uz knjigu ili obavljati neki drugi posao u tišini – što će mu dati sigurnost u to da može zatražiti pomoć kada mu je potrebna. Neka rutina za koju ste se odlučili bude vrlo jasna – možete zajedno s djetetom napraviti dnevni raspored koji ćete objesiti na vidno mjesto. Neka dijete napiše riječi ili nacrta slike onoga što je potrebno obaviti taj dan (nahraniti psa, otići na nogometni trening ili pomoći pripremiti večeru).

4. Budite realistični
Česti uzrok roditeljske frustracije jest vrijeme koje je djetetu potrebno kako bi obavilo neki zadatak. Neka se djeca mogu u pola sata istuširati, oprati zube i obući pidžamu, no možda vaše ne može. Trebali biste imati razumna očekivanja o tome što vaše dijete može samostalno napraviti, a koji zadaci i aktivnosti zahtijevaju vašu pomoć. Lauren Braswell, dječji klinički psiholog, slaže se s tvrdnjom kako realistična očekivanja pomažu da večer prođe bez previše stresa. “Vidim obitelji koje se bore s onime što mogu promijeniti i s onime što moraju prihvatiti.” Ako je vašem djetetu potrebno više vremena kako bi obavilo svoje obveze i kako bi završilo domaću zadaću, to je jednostavno činjenica koju morate prihvatiti. “Educirajte se o simptomima ADHD-a, kako biste imali realna očekivanja o svom djetetu, ali i o sebi.” predlaže Braswell.

5. Vježba
Poneka djeca s ADHD-om imaju problema kada je potrebno pisati zadaću odmah nakon dolaska iz škole. Jedan od načina kako vratiti koncentraciju jest tjelovježba. “Istraživanja pokazuju kako 20 do 30 minuta tjelovježbe – šetnja, igranje u dvorištu, preskakanje užeta – pomaže djetetu da se fokusira na sljedećih 45 minuta do sat vremena”, objašnjava John Ratey, psihijatar i profesor na Harvard sveučilištu. “To bi trebalo biti nešto zabavno, aktivnost koju će dijete obavljati s vama ili s prijateljima”.

6. Česta povratna informacija
Djeca s ADHD-om često su impulzivna u školi, što ljuti i frustrira njihove učitelje. Kod kuće, vaše dijete treba dodatno ohrabrenje i čestu povratnu informaciju kako bi se moglo nositi s negativnim komentarima u školi. Kako biste izbjegli učestale svađe, pokušajte im davati manje verbalnih zahtjeva. Umjesto da mu kažete što da učini (što će dijete često percipirati kao zanovijetanje), pokušajte mu uputiti neverbalne znakove. “Djeca s ADHD-om mogu se uvući u određenu “petlju” u ponašanju zbog čega gube fokus, ali roditelji su ti koji ih mogu vratiti na zadatak jednostavnim neverbalnim uputama”, predlaže Lynne Reeves Griffin, autorica knjige o odgoju djece s ADHD-om. Griffin predlaže dodavanje olovke djetetu i lagano tapkanje prstom po bilježnici kada opadne koncentracija. “Kada roditelji koriste neverbalnu povratnu informaciju, pomažu djetetu da se brže fokusira. To je veliko ohrabrenje djetetu koje se bori s gradivom i s koncentracijom”, navodi Griffin. Kada vaše dijete napravi nešto što će taj period između škole i počinka učiniti lakšim, svakako ga pohvalite. Djeca se osjećaju cijenjenima kada roditelji percipiraju njihova dobra djela. Korištenje rečenica kao: “Hvala na pomoći” ili “Cijenim što mi pomažeš oko večere”, povećava njihovo samopouzdanje.

7. Ostanite mirni
Djeca s ADHD-om napreduju kada su okruženi odraslima koji održavaju red i ravnotežu – oni koji pružaju mirno okruženje umjesto kaosa. Na nesreću, mnogi od nas lako eksplodiraju na dječje provokacije. Ponekad djeca s ADHD-om na nesvjestan način žele uvući i druge u svoj kaos. Hal Edward Runkel, autor knjige o odgoju djece s ADHD-om (The revolutionary approach to raising your kids by keeping your cool), vjeruje kako spokoj i mir počinje s roditeljima. “Djeca prate naše ponašanje i koriste ga kao primjer više nego što to mogu učiniti naše riječi. Niti jedno dijete neće dobro reagirati na kaos, a djeci s ADHD-om to pada još teže”. Runkel predlaže sljedeće strategije: tijekom djetetovog ispada oko pisanja zadaće, zamislite da ste filmski glumac. Kako biste se voljeli vidjeti da reagirate? Ili si dopustite malo neozbiljnog ponašanja kako biste razbili tenzije. “Možda to znači da ćete odglumiti kako stavljate na sebe nevidljivi pancirni prsluk kada dijete počne vikati”, kaže Runkel. Opuštenost je ono što će vam pomoći obuzdati emocije – a to može toliko iznenaditi vaše dijete da će stati usred ispada.

8. Koristite strategije spavanja
Za mnogu djecu i adolescente s ADHD-om, dobar san je samo želja. Djetetovo spavanje može biti prekinuto mentalnom i fizičkom nemirnošću. Nesanica je jedan od čestih simptoma ADHD-a. Zbog toga nije iznenađenje da mnoge obitelji traže strategije i rješenja kako bi svoju djecu stavili na počinak u razumno vrijeme. Ako vaše dijete uzima lijekove, pokušajte otkriti u koje vrijeme najlakše može zaspati. “To je razdoblje otpirlike dva sata nakon što su lijekovi prestali djelovati, ali još uvijek nisu postali pretjerano nervozni i nemirni (kao što znaju biti kada ne uzimaju lijek).” Kaže Glen Hogard, ADHD stručnjak. Također, razmislite o korištenju alarma koji će označavati odlazak na počinak. “Radim s roditeljima na tome da razviju vlastitu rutinu odlaska na počinak. Ona uobičajeno počinje toplom kupkom, pranjem zubi, laganim istezanjem ili vježbama disanja” kaže Hogard. Predlaže i čitanje lakog štiva prije nego se svjetla ugase. “Ako uspostavite rutinu odlaska na počinak, pomoći ćete svome djetetu da pripremi um i tijelo za dobar odmor i san.”

9. Pripazite na riječi
Kada se zaredaju velike svađe, roditelji se često osjećaju preplavljeni. To vodi do teških riječi i povišenog tona. Način na koji razgovaramo s djetetom utječe na njegovo samopoimanje. Kada kažete svome sinu da je impulzivan, vi ga etiketirate te su velike šanse da će se nastaviti ponašati na takav način. Runkel objašnjava: “Kada se borite protiv njegova ponašanja i kažete mu da se kontrolira, njegovo ponašanje se pogoršava. Tada postaje otvoreno impulzivan.” Bitno je da roditelji i skrbnici prestanu etiketirati djecu. Fokusirajte se na stvari koje možete kontrolirati – vaše ponašanje i vaš stav prema djetetu. Ovdje je par primjera rečenica koje možete uputiti djetetu u takvoj situaciji:
– Umjesto da kažete: “Ljutiš me!”, recite: “Ova me situacija ljuti!” ili “Stvarno mi je teško večeras se nositi s ovime. Tebi nije?”
– Umjesto “Večeras si izvan kontrole!”, recite: “Idemo pokušati pronaći nešto što će nas obadvoje smiriti.” Ili “Hajdemo uzeti pauzu i slušati glazbu kako bi se smirili.”
– Umjesto ” Opet praviš nered!”, recite: “Trebaš li pomoć?” ili “Hajde da ti pomognem to počistiti.”
– Umjesto “Mislim da nisi koncentriran.”, recite: “Idemo probati pronaći fokus.” Ili “Znam da zadaća nije jako zabavna, ali moramo to riješiti. Hajdemo se koncentrirati da lakše riješimo zadatke!”

Preživljavanje večeri zahtjeva smirenost i kontrolu. Kada vas stres ometa u tome, fokusirajte se na prijedlog dr. Braswella: “Naučite dijete da bude samostalno te očuvajte vezu s djetetom pod bilo koju cijenu!”