Vodič kroz prirodne načine ublažavanja simptoma ADHD-a

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDitudeMag

Alternative lijekovima

Lijekovi su važna pomoć kod borbe s nekim osnovnim simptomima ADHD-a, ali oni nisu jedino rješenje za ublažavanje tih simptoma. Neke od alternativnih terapija uključuju promjene u prehrani i načinu života, dok druge koriste tehnologiju za “vježbanje mozga” da bude fokusiraniji i manje impulzivan. Za većinu osoba s ADHD-om, najbolji pristup podrazumijeva kombinaciju više tretmana.

Kako prepoznati najbolji tretman?

” Ne postoji način da predvidite na koji način će neki od tretmana ili lijekova utjecati na dijete ili odraslu osobu”, kaže David Rabiner, stručnjak za ADHD. Njegov savjet? Vrlo je važno pratiti simptome (bilo vaše ili vašeg djeteta) kako biste znali što djeluje na vas – te biti otvoren prema raznim promjenama u prehrani, tjelovježbi, navikama spavanja i slično.

Bihevioralna terapija

Bihevioralna terapija ima cilj naučiti dijete novim oblicima ponašanja nagrađujući željeno ponašanje, kao što je praćenje uputa, i smanjenje neželjenih ponašanja, kao što je gubljenje domaće zadaće. Američka udruga psihologa predlaže bihevioralnu terapiju kao prvu u redu tretmana za djecu mlađu od 5 godina. Biheviralna terapija može biti efektivna i za stariju djecu.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju važne su za funkcioniranje mozga. Naše tijelo ne može samo proizvesti omega-3 masne kiseline te ih moramo uzimati kroz prehranu i dodatke prehrani. Ovo je posebno važno za osobe s ADHD-om, koje često imaju niske razine ovih kiselina. U ribljem ulju postoje dvije vrste omega-3 masnih kiselina, EPA i DHA. Najbolji dodaci prehrani su oni koji sadrže tri puta više EPA od DHA.

Kognitivno-bihevioralna terapija

KBT ima cilj promijeniti iracionalne i negativne misli koje često stoje na putu obavljanju zadataka i koncentriranju na zadatak – dvije velike zapreke za osobe s ADHD-om. Za osobu s ADHD-om koja razmišlja: “Ovo moram obaviti savršeno jer inače neće ništa valjati” ili “Nikad ništa ne mogu napraviti kako treba”, KBT preispituje istinitost ovih misli dopuštajući pacijentu da preispita dokaze na kojima bi se mogle temeljiti ovakve misli.

Važnost proteina

Prehranom se uistinu mogu smanjiti simptomi ADHD-a. Proteini smanjuju mogućnost naglog porasta šećera koji može povećati hiperaktivnost te pomaže u stvaranju neurotransmitera koji su važni za povećanje fokusa i pažnje.Hrana s puno vlakana, kao što je voće i povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, pomažu stabilizirati nivo energije. Ako vi ili vaše dijete uzimate lijekove za ADHD, doručak s malo masti povećati će učinak lijeka. Masnoće mogu uzrokovati sporiju apsorpciju lijeka, odgađajući njegov učinak.

Željezo, cink i vitamini C i B6

Postoji nekoliko važnih vitamina i minerala koji su ključni za proizvodnju i regulaciju neurotransmitera u mozgu. Npr. željezo i vitamin B6 povećavaju razinu dopamina, a cink ga regulira kako bi lijekovi za ADHD bili što efektivniji. Vitamin C odgovoran je za proizvodnju više vrsta neurotransmitera.

Tjelovježba

Tjelovježba doprinosi stvaranju endorfina, koji nam poboljšava raspoloženje. Također, podiže i razinu dopamina, norepinefrina i serotonina u mozgu, što dovodi do povećanja fokusa i pažnje. Dovoljno će biti 4 puta tjedno brzog hoda od 30 minuta, no još su bolje vježbe bazirane na naučenoj vještini, kao što su borilačke vještine ili ples.

Programi za “treniranje” mozga

Računalni programi, kao što je Cogmed, mogu povećati vaše radno pamćenje – mogućnost zadržavanja informacija u mozgu toliko dugo dok ne završite određeni zadatak (npr. pamćenje telefonskog broja sve dok ga ne utipkate do kraja u mobitel). Drugi programi, kao što je i Play Attention, mogu smanjiti impulzivnost i povećati koncentraciju i pažnju. “Igrice” u programu izgledaju kao video igrice, ali su dizajnirane da “vježbaju” određene dijelove mozga koji ne funkcioniraju najviše što mogu.

Vrijeme za zelenilo

Istraživanja pokazuju kako provođenje 20 minuta svakoga dana u prirodi može smanjiti simptome ADHD-a. Vrijeme provedeno u prirodi naročito pomaže djeci kod zamora pažnje, koje se javlja nakon dugog vremena provedenog u školi. Vrtlarenje, vožnja biciklom do škole ili posla i šetnja s psom kroz park dobri su načini provođenja vremena u prirodi.

Neurofeedback

Neurofeedback je visoko-tehnološki način smanjenja simptoma ADHD-a. Tijekom tretmana, osoba rješava kompleksan kognitivni zadatak dok ima na glavi elektrode. Cilj je naučiti pacijenta proizvesti uzorke moždanih valova koji označavaju fokus i pažnju. Tretmani su kratki i bezbolni, ali i vrlo skupi.