Kako naučiti dijete da ne laže

Zašto su djeca s ADHD-om sklonija lažima? Naučite na koji način možete umanjiti ovu naviku.

Sva djeca povremeno lažu. No, zbog impulzivnosti, smanjenog samopoštovanja i tendencije da smatraju kako moraju zataškati svoje pogreške, djeca s ADHD-om su sklonija iskrivljavanju istine. Kako bi roditelji trebali reagirati kada uhvate dijete u laži? Upotrijebite ove strategije kako bi vaše dijete prepoznalo važnost istine.

Objasnite posljedice

Neka djeca lažu zbog nesigurnosti, smišljajući zanimljive priče kako bi si povećali popularnost. Kažnjavanje nesigurnog djeteta vjerojatno će mu još više nauditi nego učiniti dobro. Umjesto toga, budite sigurni da vaše dijete razumije što će se dogoditi ako ga uhvatite u laži. Loša strana laganja, čak i kada je ono najnevinije, mogu biti jasne odrasloj osobi, ali dijete je potrebno podsjećati da laganje može uzrokovati više problema nego što ih eliminira.

Vježbanje stanke

Umjesto da si uzmu vremena kako bi iskreno odgovorili na pitanje, impulzivna djeca odgovore što im padne na pamet – čak i ako je odgovor preuveličavanje ili je to napadna laž. Naučite dijete da polako u sebi broji do 3 prije nego počne govoriti i iskoristi to vrijeme kako bi formuliralo iskren odgovor.

Ostanite mirni

Ako vaše dijete nešto kaže i vi znate da to nije istina, ostanite mirni. Ako reagirate ljutito ili s očitim zaprepaštenjem, doći će do toga da vaše dijete osjeti potrebu samo još više lagati kako bi popravilo situaciju – “uvaljujući se” u još veće probleme.

Ispitivanje istine

Dajte svom djetetu mogućnost i priliku da razmisli o svom odgovoru kada ga uhvatite u laži. Dajte mu drugu priliku za odgovor, bez posljedica za prvi odgovor koji je bio laž. Bilo da je ovaj “ispit istine” odmah proveden ili par sati kasnije, to uči dijete da preispita svoje odgovore.

Nagradite iskrenost

Kada dijete laže kako bi zataškalo pogrešku ili loše ponašanje, poželjet ćete ga kazniti. No, u ohrabrivanju govorenja istine, nagrade su obično uspješnije riješenje nego kazne. Npr. ako mu date sitnu nagradu kada vidite da govori istinu, to će ga ohrabriti da i drugi puta bude iskren.

“Bijele” laži

Objasnite djetetu što su to bijele laži tako što će zamisliti da je dobio rođendanski dar koji mu se ne sviđa. Pitajte ga koji će odgovor najvjerojatnije dati:
a) “Fuj!”
b) “Nikad se neću s time igrati!”
c) “Hvala na lijepom poklonu!”
Ako odabere odgovor c), čestitajte i razgovarajte o tome zašto bi to bio dobar odgovor. Ako odabere a) ili b), objasnite kako bi time povrijedio osjećaje osobe koja mu je donijela taj poklon.

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDitudeMag