10 strategija učenja

10 strategija učenja

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: Additudemag.com

Ne volite učiti cijelu noć prije ispita, ali uvijek sve ostavite za posljednji čas? Istraživanja pokazuju kako ove tehnike učenja pomažu učenicima i studentima da uče brže, dulje pamte i imaju bolje ocjene na ispitima.

Manje je više:

Za učenike i studente s ADHD-om učenje za ispit može biti zamorno i frustrirajuće. No, ne mora biti tako: neka nova istraživanja pokazuju kako osobe s ADHD-om ne moraju provesti više vremena učeći, samo moraju učiti na drukčiji način.

 1. Osmislite svoje ispite
  Čitanje je težak način učenja osobi s ADHD-om – pasivno je, kao da učite igrati košarku gledajući druge kako treniraju. Jedan od najboljih načina je napraviti ispit za vježbu. Pokušajte predvidjeti što bi profesor mogao pitati na ispitu: pogledajte njegov plan rada, stare ispite, važne zabilješke ili pitajte kolegu što misli da bi moglo biti važno. Zatim napišite ispit za vježbu.
 2. Tehnologija vam je prijatelj
  Aplikacije koje nemaju visoku cijenu kao Notability ili luksuzni Livescribe Smartpen pomažu vam u učenju. Imaju mogućnost snimanja predavanja dok vi zapisujete bilješke, sinkronizirajući bilješke s audiozapisom. Ponovno slušanje predavanja pomaže studentima koji najbolje uče auditivno, a to možete postići i najobičnijim mobilnim uređajem.
 3. Uzmite vremena
  Nemojte sve ostaviti za zadnji dan. Rasporedite materijal za učenje u više dana -npr. 7 dana po 2 sata učenja – dat će vam dublju povezanost s materijalom. Štoviše, svaki put kada prespavate nakon dana provedenog u ponavljanju i učenju, informacije će vam ostati dulje u pamćenju. Tijekom spavanja mozak ponavlja informacije koje ste naučili. Ponavljanje tijekom nekoliko dana će povećati vjerojatnost da ćete se bolje sjećati gradiva i da ćete ga bolje razumjeti.
 4. Pronađite odgovarajuće mjesto za učenje
  Povećajte motivaciju i fokus tražeći mjesto za učenje izvan kuće ili svoje sobe. Na taj način laptop, mobitel ili kućni ljubimac neće vas ometati u učenju. Neke osobe najbolje uče u prostorima u kojima je nivo buke na srednjoj razini – kao što su neki mirniji kafići. Drugi preferiraju knjižnice – daleko od zvukova i ometajućih podražaja iz okoline. Pokušajte učiti na više lokacija i otkrit ćete što vam najbolje odgovara.
 5. Kratki ispit prije spavanja
  Više pamtimo ako gradivo ponovimo 10-15 minuta prije počinka. Nemojte učiti prije spavanja, samo kratko ponovite već naučeno kako bi mozak procesirao informacije dok tonete u san.
 6. Više se krećite – više učite
  30 minuta aerobne vježbe na dan, 4-5 puta tjedno povećava fokus, pogotovo kod osoba s ADHD-om. Ako ste sportaš, učite u autobusu ili vlaku dok putujete kući s utakmice ili treninga. Ako se ne bavite sportom, prošećite psa ili odigrajte košraku s prijateljima prije nego krenete učiti.
 7. Namirišite uspjeh
  Naš nos je moćan alat za učenje. Istraživanja pokazuju da ćete više pamtiti ako ste izloženi istom mirisu dok učite i dok spavate. Kada krenete učiti, stavite u blizinu malenu posudicu s eteričnim uljem ili mirisnu svijeću (pepermint je dobar izbor jer smanjuje stres), te isto tako i pokraj kreveta. Vaš mozak će povezati miris s naučenim gradivom te ćete ga se bolje sjećati.
 8. Odmorite se
  Nemojte satima učiti bez prestanka. Bolje ćete zapamtiti gradivo ako uzimate kratke odmore tijekom učenja. Na taj način omogućavate mozgu da pregleda sve informacije, čak i kao ne razmišljate o naučenom. Uključite alarm da vas podsjeti na odmor svakih 20 minuta.
 9. Naspavajte se
  Stručnjaci tvrde kako većina osoba mora spavati 8-9 sati tokom noći kako bi se najbolje mogla sjetiti naučenog gradiva. Tinejdžerima je potrebno i više. Pomoći će vam 30-minutni san tijekom dana . No pripazite da se probudite nakon 30 minuta jer ćete u protivnom imati problema sa spavanjem tokom noći.
 10. Slatka nagrada
  Slatka pića mogu poboljšati fokus i raspoloženje.Sok od jabuke može vam pružiti dovoljnu količinu glukoze, koja je osnovno “gorivo” potrebno za mentalni napor. Ako vam je nivo glukoze nizak, nećete se moći fokusirati i postići dobre rezultate.