Što NE činiti?

Što NE činiti?

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDitudeMag

Donosimo listu stvari koje će vam samo oduzeti vrijeme i umanjiti produktivnost te koje bi osobe s ADD-om trebale izbjegavati pod svaku cijenu.

Izbjegavanje važnih (ali teških) zadataka

Odraslima s ADD-om prokrastinacija (odlaganje) nije strana stvar. Svi smo ponekad ostavili bitne zadatke za zadnji trenutak – način koji nam donosi navalu energije zbog rokova, no također nije najzdraviji način za rješavanje problema. Obično je prvi korak svakog projekta ili zadatka najteži, ali kada jednom krenete, vidjet ćete kako nije tako teško kao što ste zamišljali.

Neprihvaćanje bilo čega što nije savršeno

Osobe s ADD/ADHD-om znaju biti vrlo zanimljive po tom pitanju – ujedno odlažu obveze i žele sve napraviti savršeno. Strah od grešaka vodi do prokrastinacije, a ona nas ne vodi nikuda. Kako biste umanjili svoj perfekcionizam koji vas drži podalje od rješavanja zadataka, usvojite naviku pravljenja “skice” obveza. Prva skica može biti samo osnovna ideja, dok će druga i treća bolje definirati problem.

Ne vidjeti šumu od stabala

Dobro je imati naviku fokusirati se na detalje, no nemojte postati opsesivni s detaljima koji će vas spriječiti da završite zadatak na vrijeme. Ako pregledavate dokument, ograničite se na određeni broj puta koliko ćete pročitati taj dokument prije nego što ga proslijedite dalje. Na taj način nećete potratiti cijeli dan gledajući u jedan list papira.

Ignoriranje dugoročnih ciljeva

Znate li što želite ostvariti danas? A tijekom ovog mjeseca? Godine? Možda se čini besmisleno planirati tako puno unaprijed, no uzimajući malo vremena kako biste otkrili gdje se vidite za neko određeno vrijeme može vam pomoći u ostvarivanju zadataka iz dana u dan. Kada odredite svoje ciljeve i prioritete – čak i one dugoročne – lakše je maknuti nevažne zadatke i ono što vam uistinu ne treba.

Pokušati učiniti sve

Nisu svi zadaci i obveze jednaki! Pokušaj da učinite svaku najmanju stvar koju biste “trebali” dovest će do stresa i razočaranja – i zbog toga ćete možda propustiti važne rokove. Pogledajte svoju listu obveza i pomaknite one koje vam nisu toliko bitne. Imati ćete više energije posvetiti se stvarima koje su vam uistinu važne te ćete svaki dan završiti s osjećajem kako ste taj dan obavili nešto bitno i važno.

Odgovoriti na svu elektroničku poštu, poruke i pozive

Vjerojatno zvuči primamljivo odgovoriti na svaki e-mail koji primite – čakmi ako je to samo zahvala – ali ako to znači da ćete biti “zaglavljeni” u dolaznoj pošti cijeli dan, nećete imati vremena obaviti ono što je zbilja potrebno. Umjesto toga, odgovorite na najvažnije e-mailove. Tako ćete uštedjeti vrijeme, energiju i riješit ćete se mnogo nepotrebnog tipkanja.

Pokušati odmah riješiti sve probleme

Kada dobijete novi zadatak, zvučat će primamljivo ostaviti sve što ste do sada radili i krenuti odmah na posao. No ovaj prekid vas može izbaciti iz kolotečine što će vam onemogučiti da išta privedete kraju. Umjesto da odmah skočite na novi zadatak, stavite ga na listu zadataka koje morate kasnije obaviti. Kada završite ono na čemu trenutno radite, uzmite listu i rješavajte ono što je sljedeće na listi.

Nikad ne uzeti stanku

Svakome je potreban odmor s vremena na vrijeme – pogotovo osobama s ADD_om, koje se ponekad osjećaju preplavljeno zbog svog uma koji neprestano “radi” i zbog ostalih simptoma ADD-a. Osigurajte da svaki dan odvojite malo vremena za odmor – kako biste se rasteretili i odmorili uz nešto u čemu uživate. Na ovaj način bolje ćete se osjećati u životu, ali i u poslu.

Pokušati svima ugoditi

Ne možete kontrolirati što drugi misle o vama i vašim postupcima – jedina osoba koju možete kontrolirati ste vi sami. Uložite energiju kako biste bili najbolja osoba koja možete biti te kako biste provodili vrijeme s osobama koje volite i koje vas poštuju – i zaboravite na to da učinite sve oko sebe sretnima.