Neobičan, ali ispunjen život

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: Jonathan Mooney, ADDitudeMag

Svatko od nas je mnogo više od ukupnog rezultata naših pobjeda i poraza. Kako biti sretan i pun života – uz ADHD?

Donosimo isječak iz knjige Jonathana Monneya Learning outside the lines.

Odrasli s ADHD-om moraju se truditi voditi ispunjen život. Moraju pronaći borca u sebi.

Bilo da to znamo ili ne, taj borac se razvijao u nama tijekom godina kojih smo se borili za svoj identitet u školskom sustavu, na radnom mjestu i u društvu – okruženi obitelji i prijateljima koji su se borili uz nas. Na kraju krajeva, ovo je ono što smo postali.

No, često se događa, dok se borimo s preživljavanjem u školi, na poslu ili u vezi, da zaboravljamo slijediti svoj vlastiti put.

Živjeti manje obično znači biti i borac i s vremena na vrijeme odmaknuti se od zadanih i očekivanih ponašanja. Bilo bi ironično kad bih vam rekao kako to učiniti, zar ne? Ne mogu to. Ne bih se niti usudio. No postoje neke stvari o kojima bi trebalo promisliti – kako doći do tog borca koji je u svima nama.

Definirajte uspjeh

Vi posjedujete svoju vlastitu definiciju uspjeha. Razmislite što to znači za vas, a ne za druge – što znači biti uspješan u životu.

Pronađite podršku

Pronađite osobe u svome životu koje se mogu zajedno s vama veseliti vašem uspjehu. Često su to osobe koje su bile s nama od samog početka. Kada vam se dogodi nešto lijepo – promaknuće, povišica ili samo pohvala od nadređenoga – pošaljite e-mail svojim prijateljima ili ih nazovite kako bi s vama podijelili radost.

Preživite poraz

Porazi su teški. Nije potrebna daljnja analiza ove činjenice. Što je još gore, to je životna stvarnost koja može naštetiti našem samopouzdanju i vjeri u naše sposobnosti. Kada se dogodi takav poraz opustite se, duboko udahnite i znajte da su porazi neizbježni kada se trudite i riskirate kako biste napredovali i živjeli po svome. Ako nikad ne doživite poraz, znači da se niste dovoljno trudili i prihvaćali sve izazove na putu.

Prihvatite borbu i rizik

Osobama s ADHD-om često se govori da bježe od rizika i borbe, ali ponekad su nam potrebni kako bismo postali “svoji”. Mnogi poistovjećuju sreću sa savršenošću i zato izbjegavaju borbu. Isto tako, rizik često donosi neuspjeh. No postoji značaj u svakoj borbi, i samo prihvaćanjem rizika možete naučiti što znači i uspjeti.

Ne bojte se poraza

Odrastamo bojeći se te riječi. Kada dobijemo slabe ocjene, ne dobijemo pohvale. No ako ne prihvatimo rizik, nikada nećemo ostvariti uspjeh koji je samo naš. Ako se odlučite živjeti život “po svome”, ako odlučite definirati svoj uspjeh i boriti se za svoje ciljeve, riskirate. Znajte da onaj dio vas koji se opire je snažan, a vaš identitet ne ovisi o vašem uspjehu. Kada život gledate na ovaj način, i bez straha, poraz postaje nešto što se može dogoditi ali što vas neće upropastiti.

I posljednji savjet: ako se želite odvojiti od institucija koje su dio našeg života, pripremite se na doživotnu borbu, ali i na životnu lekciju. Škole koje smo pohađali, karijere koje želimo, veze u koje ulazimo – žele definirati našu vrijednost. Pronaći borca u sebi u svemu onome što radimo jedan je način kako promijeniti svoj život i ostati vjeran sebi.