6 načina kako promjene mogu biti manje strašne

Promjene mogu biti teške djeci s ADHD-om, kojima je potrebna struktura i poznata okolina. Ovih 6 trikova mogli bi vam pomoći u borbi s promjenama.

Život je prepun novih avantura za djecu s ADHD-om. Promjene su uvijek na putu, a djeca se ponekad teško snalaze u njima, bilo da su one male ili velike. Djeci s ADHD-om ponekad je teško brzo se naviknuti na promjene i nove zadatke i situacije koje one nose sa sobom.

Pomislite na sve one promjene koje su sastavni dio odrastanja: polazak u školu, upoznavanje učitelja, preseljenje u drugi grad, završetak školske godine, novi sportovi i hobiji, novi prijatelji…Svaka promjena donosi anksioznost i stres.

Roditelji znaju biti zbunjeni kada vide reakcije djeteta na neke male promjene. Uslijed premalo životnog iskustva koje pomaže u nošenju s novim situacijama, djeca s ADHD-om mogu imati traume uslijed promjena. Ponekad će biti bijesni, imat će ispade, vratiti se u djetinjastu fazu ili će davati odgovor “Ne!” na sve što upitate. Ako je vaše dijete nervozno i uznemireno -a to nije zbog gladi ili umora- razmislite prolazi li trenutno kroz neku promjenu.

Jedan stručnjak za ADHD ispričao je slučaj obitelji s malom djevojčicom koja je trebala krenuti u školu. Nisu znali zbog čega je tako nesretna i nemirna. Pedijatar je isključio sve fizičke uzroke koji bi mogli utjecati na njeno ponašanje. Nakon nekoliko tretmana kod stručnjaka za ADHD, djevojčica je priznala kako ne želi krenuti u “školu za veliku djecu” jer joj je sestrična rekla kako će morati puno učiti i neće imati vremena za igru. Njeni su roditelji bili tako uzbuđeni zbog polaska u školu da im se ona bojala priznati kako ju ova promjena plaši. Sve je bilo bolje nakon što su posjetili školu u koju je trebala poći. Učitelji su bili brižni, učionice šarene i ugodne, a u njima se nalazilo i mnoštvo igračaka.

Ako se vaše dijete suočava s promjenom, pokušajte na ove načine ublažiti njegov strah:

1. Pripremite dijete na promjenu.
Posjetite novu školu ili novu kuću u koju ćete preseliti. Ako ste zaposlili novu dadilju, neka dođe par dana ranije i upozna se s djetetom. Na taj će način dijete znati s čim se suočava.

2. Prepoznajte svoje osjećaje i na koji ih način ispoljavate.
Djeca mogu primijetiti lažni optimizam jer promatraju vaš govor tijela i slušaju što pričate s drugima. Ako vi osjetite negativne osjećaje prema promjeni, i vaše će se dijete tako osjećati. Razgovarajte s djetetom i objasnite mu loše i dobre strane promjene. Završite s optimističnim zaključkom i naglasite kako će sve biti dobro.

3. Pročitajte mu nešto na tu temu.
Ako se promjena odnosi na nešto kroz što mnoga djeca prolaze, kao što je polazak u školu, preseljenje ili gubitak kućnog ljubimca, od velike vam pomoći mogu biti dječje knjige. Na taj će način vaše dijete vidjeti kako su se druga djeca suočila s takvom promjenom.

4. Upotrijebite tehnologiju.
Iskoristite internet kako biste strašnu, nejasnu promjenu pokazali kao realnu i jasnu. Ako se radi o novoj školi, potražite njihovu internet stranicu i pokažite djetetu slike i pročitajte o zanimljivim aktivnostima koje škola organizira. Ako se selite, pokažite slike novog grada ili kuće.

5. Objasnite djetetu nova pravila vezana za promjenu.
Ako dijete mijenja spavaću sobu, ponovno pojasnite neka pravila – gdje će spremati igračke, a gdje odjeću, kako održavati red i slično. Odraslima se to čini jasno, ali ne i djetetu s ADHD-om.

6. Razgovarajte.
Slušanje i empatija mogu pomoći djetetu. Neka vam govori o tome što ga muči i kako se osjeća prije nego se promjena dogodi.