Sedam tipova ADD-a

Sedam tipova ADD-a

Izvor: ADDittudemag

Daniel G. Amen, jedan od najpoznatijih i najuspješnijih stručnjaka za ADD, navodi kako postoji više tipova ADD-a. Objašnjava specifičnosti svakoga od njih, te nudi tretmane za svaki tip. Sedam tipova ADD-a koje je pronašao, temelje se na tri neurotransmitera – dopaminu, serotoninu i GABA-i.

Klasični ADD

Ovaj tip ADD-a je najlakše uočiti: primarni simptomi su nepažnja, distraktibilnost, hiperaktivnost, slaba organizacija i impulzivnost. Snimke mozga pokazuju normalnu moždanu aktivnost tijekom mirovanja te smanjenu aktivnost, osobito u prefrontalnom korteksu, tijekom koncentracije na zadatak. Osobe s ovim tipom ADD-a imaju smanjen protok krvi u prefrontalnom korteksu, malom mozgu i bazalnim ganglijima koji utječu na stvaranje neurotransmitera dopamina. Cilj tretmana za klasični ADD je povećanje razine dopamina, koji povećava fokus. Razina dopamina može se povećati lijekovima (Ritalin, Concerta…) ili uz pomoć dodataka prehrani kao što su Rhodiola rosea, zeleni čajevi, ginseng, riblje ulje ili aminokiselina L-tirozin. Fizička aktivnost također pomaže u stvaranju dopamina.

Nepažljivi ADD

Ovaj tip, kao i klasični ADD, opisan je u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje (DSM) od 1980-ih godina. Povezan je s niskom aktivnosti u prefrontalnom korteksu i niskim razinama dopamina. Simptomi su niski raspon pažnje, distraktibilnost, slaba organizacija i prokrastinacija (odlaganje). Osobe s ovim tipom ADD-a nisu hiperaktivne ili impulzivne. Mogu biti introvertirane te često sanjare. Djevojčice češće imaju ovaj tip ADD-a od dječaka. Nepažljivi tip ADD dobro reagira na tretmane. Često je moguće promijeniti tijek života osobama s ovim tipom ADD-a, ako se primjeni pravilan tretman. Kao i kod klasičnog ADD-a, cilj je povećati razinu dopamina. Preporučuju se aminokiseline L-tirozin, stimulirajući lijekovi za ADD i prehrana s visokim unosom proteina i niskim unosom ugljikohidrata te redovita tjelovježba.

Prefokusirani ADD

Osobe s ovim tipom ADD-a imaju sve osnovne simptome ADD-a, uz povećan problem s prebacivanjem, tj. mijenjanjem pažnje. Ostaju “zaglavljeni” u negativnim mislima ili ponašanjima. Postoji nedostatak serotonina i dopamina u mozgu. Tijekom snimanja mozga, moguće je vidjeti preveliku aktivnost u prednjem cingularnom girusu, koji je odgovoran za promjenu pažnje s jednog zadatka na drugi. Njegova povišena aktivnost dovodi do otežane promjene misli, zadataka i smanjene fleksibilnosti. Cilj tretmana je povećati razine serotonina i dopamina, što može biti teško. Osobe s prefokusiranim ADD-om postaju anksioznije i zabrinutije zbog stimulirajućih lijekova. Zbog toga je dobro koristiti dodatke prehrani – L-tirozin, šafran, inozitol u prahu i 5-HTP (derivat aminokiseline triptofana). Neurofeedback je također uspješan tretman kod ovog tipa ADD-a.

ADD temporalnog režnja

Ovaj tip ADD ima simptome kao i osnovni tip ADD-a, uz simptome temporalnog režnja. Temporalni režanj sudjeluje u pamćenju, učenju, stabilnosti raspoloženja i vizualnom procesiranju. Osobe s ovim tipom ADD-a imaju problema u učenju, pamćenju i kontroli ponašanja (lako se razljute, agresivni su ili imaju blagu paranoju). Tijekom snimanja mozga vide se abnormalnosti u sljepoočnom (temporalnom) režnju i smanjena aktivnost u prefrontalnom korteksu. Kao tretman može se koristiti aminokiselina GABA kako bi se smirila aktivnost neurona. Uzimanje magnezija (80% osoba ima manjak magnezija) pomaže u smanjivanju anksioznosti i iritabilnosti. Antikonvulzivni lijekovi se često propisuju kako bi se raspoloženje ustabililo. Za bolje pamćenje i učenje može se koristiti gingko.

Limbički ADD

Ovaj tip izgleda kao kombinacija distimije (poremećaj raspoloženja – blaži oblik depresije) i ADD-a. Simptomi su niska energija, česti osjećaji bespomoćnosti i krivnje, kronično nisko samopouzdanje i loše raspoloženje. Do ovog tipa dolazi zbog prevelike aktivnosti u limbičkom dijelu mozga (centar za kontrolu raspoloženja) i smanjene prefrontalne aktivnosti korteksa, bilo da se koncentriramo na zadatak ili odmaramo. Dodaci prehrani koji najbolje djeluju na limbički ADD su DL-fenilalanin, L-tirozin i SAM-e (s-adenozil-metionin), kao i riblje ulje, odgovarajuća prehrana i tjelovježba.

“Vatreni krug” ADD

Za razliku od klasičnog i nepažljivog tipa ADD-a, kod ovog tipa ne dolazi do smanjene aktivnosti prefrontalnog korteksa. Dapače, ovdje je vidljiva pretjerana aktivnost, kao i u ostatku mozga. Aktivnost je povišena u cerebralnom korteksu i mnogim drugim dijelovima. Dr. Amen ovaj tip naziva i “ADD plus”. Simptomi uključuju osjetljivost na zvukove, svijetlo i dodir, periode lošeg ponašanja i nepredvidivih reakcija, brzog govora, anksioznost i uplašenost. Snimke mozga pokazuju hiperaktivnost u područjima mozga koji tvore oblik kružnice, te je stoga ovaj tip i nazvan vatrenim krugom. Stimulanti mogu još pogoršati stanje. Stoga je bolje započeti eliminacijskom dijetom i povećanjem neurotransmitera GABA-e i serotonina kroz lijekove i dodatke prehrani. Moguće je koristiti GABA-u, 5-HTP i L-tirozin dodatke. Ako se prepisuju lijekovi, to su najčešće antikonvulzivi. Lijekovi za smanjenje krvnog pritiska također mogu pomoći kod smanjenja hiperaktivnosti.

Anksiozni ADD

Osobe s ovim tipom ADD-a imaju sve simptome ADD-a, anksiozni su, napeti, imaju fizičke simptome stresa kao glavobolje i bolove u trbuhu, previđaju najgore ishode, ne mogu reagirati u situacijama koje izazivaju anksioznost, osobito ako postoji mogućnost da ih netko osuđuje. Snimke mozga pokazuju visoku aktivnost u bazalnim ganglijima. Ovaj tip je oprečan gotovo svim ostalim tipovima ADD-a, u kojima je niska aktivnost u ovom području. Tretmanom se želi doći do opuštanja i relaksacije te povećanja razine GABA-e i dopamina. ADD lijekovi čine osobe s ovim tipom još anksioznijima. L-teanin, relora, magnezij i sveti bosiljak (tulsi) smiruju simptome. Ovisno o osobi, mogu se prepisati triciklički antidepresivi kako bi se smanjila anksioznost. Neurofeedback pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti, pogotovo za smirenje prefrontalnog korteksa.