Edukacije/projekti

Tjedan 20. – 26. veljače 2017. bio je vrlo aktivan za udrugu Buđenje. Kako bi proširili svoja znanja i primijenili kvalitetne modele, sudjelovali smo na edukaciji u Malagi (Španjolska), financiranoj od strane Europske unije unutar Erasmus+ programa, pod nazivom „From Burden to Talent“ (20. – 24.2.) koja je za cilj imala podizanje kvalitete života i radnog okruženja osoba sa „Special Brains“ odnosno osoba s ADHD-om, autizmom, disleksijom i nadarenošću.

Edukaciji je pristupilo 15 stručnjaka predstavljajući organizacije koje djeluju na području Belgije, Nizozemske, Engleske, Hrvatske, Cipra, Izraela i Luksemburga. Fokus edukacije bio je upravo na jakim stranama, a ne na stigmatizirajućim dijagnozama i teškoćama. U želji da istaknemo specifičnosti u razmišljanju navedenih skupina u svrhu postizanja kvalitetnije radne sredine, osmišljen je projekt pod nazivom „European Brain Ambassadors“ čija je vizija okupiti stručnjake iz zemalja Europe s ciljem osvještavanja poslodavaca o prednostima takvih zaposlenika te mogućnostima kako njihove potencijale iskoristiti na obostrano zadovoljstvo.

Također, istaknuta je važnost prepoznavanja osoba s ADHD-om, autizmom, disleksijom i nadarenošću kako bi se pravovremeno reagiralo i izbjeglo nepoželjne posljedice kao što je burnout, anksioznost ili depresija. Kao znak svjesnosti o „Special Brains“ i njihovim mogućnostima, dodjeljivat će se priznanje „European Brain Employer“ s kojom će se potvrditi senzibilnost kod poslodavca za različitosti i specifičnosti svojih zaposlenika, individualan pristup i društveno odgovorno poslovanje. Iako je u Hrvatskoj potrebno ostvariti preduvjete za pozitivnu praksu koja već postoji u Nizozemskoj, udruga Buđenje odlučno je prihvatila izazov osvještavanja i promicanja specifičnosti odraslih osoba s ADHD-om te će uskoro biti više riječi o daljnjim planovima kako naučena znanja i tehnike primijeniti za boljitak poslovanja i zaposlenika.

European Brain Ambassadors nakon uspješnog završetka tečaja From Burden to Talent financiranog iz sredstava Europske unije u okviru Erasmus+