Kako razviti samopouzdanje kod djeteta?

Izvor: Education.com

Prevela i pripremila: Martina Šibalić

1. Usmjerite se na ponašanje, a ne na dijete

DA: Recite djetetu kako ćete ga uvijek voljeti i prihvaćati, čak i ako vam se ne sviđa njegovo ponašanje.

NE: Pomiješati dijete i njegovo ponašanje. Kada mu govorite kako je nešto pogriješilo, usmjerite se na ponašanje koje vam se ne sviđa, a ne na dijete kao osobu (“Nisi proveo dovoljno vremena u spremanju sobe.”, a ne “Lijen si!”)

2. Važnost riječi

DA: Slušajte svoje dijete. Prihvatite njegove ideje i razgovarajte o njihovim brigama. Ako vjerujete u dijete, i ono će vjerojatnije vjerovati u sebe.

NE: Ne nazivajte dijete nadimcima koji im se ne sviđaju. Takvi nadimci mogu ih pratiti dugo vremena i smanjiti samopouzdanje.

3. Komplimenti i komentari koji su bitni djetetu

DA: Najbolji komplimenti su iskreni, istiniti i specifični. Umjesto da kažete uopćeni kompliment kao: “Odlično si to napravio!”, recite: “Sviđa mi se kako si se trudio da bi sve zadatke iz matematike napravio prije roka za predaju zadaće!”. Pohvalite ga za trud, a ne samo za rezultate.

NE: Davati komplimente u kojima se krije i kritika. “Dobro si očistio sobu, ali vidim da nisi pospremio ormar.” Ovakva kritika često u potpunosti zasjeni vaš kompliment. Radije pohvalite dijete, razgovarajte s njim o nekoj drugoj temi, a zatim opušteno recite da samo još posloži odjeću u ormaru.

4. Istraživanje ili oblikovanje djetetovih interesa

DA: Pomozite djetetu da istražuje, razvija i uči o svojoj individualnosti i vlastitim interesima. Budite mu potpora u onome čime se želi baviti.

NE: Ne oblikujte dijete prema onome što vi želite da ono postane. Može doći do odupiranja s njegove strane ili do smanjenog samopouzdanja.

5. Ljubav: bez ili s uvjetima?

DA: Recite i pokažite djetetu da ga volite. Provodite vrijeme s njim. Naglasite kako je vaša ljubav bezuvjetna.

NE: Čekati da dijete ostvari neki uspjeh kako biste mu pokazali ljubav. Djeca moraju znati da ćete ih voljeti bez obzira na sve.

6. Jedinstveno i neusporedivo

DA: Prepoznajte koje su jake i slabe strane kod vašeg djeteta. Ne zaboravite voljeti dijete baš onakvo kako jest, a ne kako vi želite da bude.

NE: Uspoređivati dijete s vršnjacima ili ostalom braćom i sestrama. Na taj način se mogu osjećati nedovoljno dobrima.

7. Razvijanje vještina

DA: Dopustite djetetu i potaknite ga da napravi sam stvari koje može učiniti samostalno. Potaknite ga da vam pomaže u kućanskim poslovima ili u pripremanju obroka.

NE: Završavati zadatke koje dijete može samo napraviti. Iako ih vi možete napraviti bolje i brže, važno je da dobije iskustvo i bude ponosno kada uspije završiti započeto.

8. Ravnoteža rizika i odrastanja

DA: Dopustite djetetu da samo pokuša riješiti svoje probleme. Neka zna da ste tu ako mu zatrebate. Samopouzdanje se razvija kroz samostalno rješavanje problema.

NE: Spašavati dijete iz svake teške situacije. Iskustvo rješavanja problema pomaže mu u razvitku.

9. Budite uzor

DA: Budite im uzor u samopouzdanju, samopoštovanju i rješavanju problema. Dajte primjer i vaše vas dijete može slijediti.

NE: Reći djetetu da se ponaša na jedan način, a vi se ponašate suprotno tome. Djela će ih naučiti više nego riječi.

10. Granice i izbori

DA: U određenim stvarima potrebno je postaviti granice kojih se kasnije treba pridržavati, a u drugim stvarima dajte im izbor. Na ovaj način ćete steći međusobno poštovanje i razumijevanje.

NE: Nakon što ste djetetu dali izbor nemojte mu govoriti da je loše izabrao ili mu uskratiti pravo na njegov odabir.

11. Potaknite radoznalost

DA: Pokažite djetetu kako je dobro biti radoznao jer na taj način učimo mnoge stvari. Za njih je svijet nov i nepoznat.

NE: Nikad na njihova pitanja ne odgovarajte sa: “Izgledam li ti ja kao enciklopedija?” ili sličnim primjedbama. Ako odgovaramo na njihova pitanja sa sarkazmom ili odbijanjem, možemo ih dovesti do toga da izgube interes i uživanje u istraživanju svijeta.

12. Nove stvari

DA: Budite optimistični kada krenete u nove izazove ili kada učite nove stvari u svakodnevnom životu jer ćete na taj način naučiti dijete da se ponaša kao i vi. I kada ono želi isprobati neku novu stvar, pomognite mu da to i ostvari. Pokažite mu kako cijenite inicijativu i podržite njegov napor, čak onda kada nije uspješan u nečemu.

NE: Ako iznova govorite djetetu kako mu nešto ne ide i kako je nesposoban za određenu aktivnost, dovodite ga do toga da se osjeća nedovoljno dobrim. Pustite ga da sam vidi koje stvari mu idu bolje, a u kojima možda ne može doći do visokih rezultata. Dovoljno je da mu objasnite kako nismo svi stvoreni za iste stvari i kako svatko ima neko područje u kojem je dobar i neko u kojemu se ne može iskazati.

13. Nositi se s pogreškama

DA: Suosjećajte s djetetom ako napravi pogrešku i potaknite ga da iste te pogreške vidi kao stepenice koje će mu pomoći da dođe do rezultata. Ako je emocionalno jako shrvano zbog neke greške, neće moći razviti samopouzdanje na zdrav način. Postavljate produktivna pitanja kao: “Što se dogodilo?” ili “Što možeš učiniti drugi put u ovakvoj situaciji?”.

NE: Izbjegavajte prisjećanje na prošle pogreške.

S vremenom, vaše dijete će vidjeti svijet kao uzbudljivo mjesto prepuno zanimljivih stvari koje može istražiti. I ne samo to – imat će dovoljno samopouzdanja da prihvati bilo što što im život da u nekom trenutku.