Kako prestati kasniti?

Kako prestati kasniti?

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: Additudemag.com

Zašto osobe s ADHD-om često kasne i kako naučiti upravljati vremenom kako biste stizali na vrijeme – uvijek i svugdje?

Svi ponekad kasne, no osobama s ADHD-om se to često događa. Kasne na sastanke. Prijatelji ih uvijek čekaju. Kasne po djecu u školu. Ostavljaju druge da ih čekaju dok oni završavaju svoje obveze. Traže novčanik, mobitel ili ključeve. Ako vam ovo zvuči poznato, pročitajte na koje načine možete smanjiti kašnjenje.

Kašnjenje ugrožava vaše odnose s drugima

Osobama s ADHD-om nije namjera nepoštovati druge niti žele biti nepristojni. Ali zbog kašnjenja, često ih smatraju sebičnima i nezainteresiranima za druge. To je jedan od razloga zbog kojih dolazi do problema u odnosu s prijateljima, obitelji i suradnicima.

Odredite vrijeme polaska, a ne vrijeme sastanka

Ovo je vrlo važno! Znajući vrijeme sastanka, razmišljajte u koje vrijeme morate krenuti kako biste stigli na vrijeme. Zapišite u kalendar, rokovnik ili mobitel vrijeme polaska. Ponovite na glas par puta. Zamijenite misao o terminu sastanka s vremenom polaska.

Planirajte doći ranije

Kako biste stigli na vrijeme, dobro je planirati stići ranije. Razmišljajte o vremenu sastanka kao da počinje 10 minuta ranije kako biste se osigurali ako bude zastoj u prometu. Ovo je problem za osobe s ADHD-om jer ne vole nestrukturirano vrijeme. Uzmite časopis ili knjigu kako biste imali što raditi ako budete morali čekati. Planirajte dovoljno vremena ako morate obaviti neke obveze prije sastanka.

Koliko vam treba vremena?

Osobe s ADHD-om teško određuju vrijeme potrebno za dolaženje s jednog odredišta na drugo. Mjerite vrijeme koje vam je potrebno da biste došli do mjesta na koje češće idete. Mogli biste se iznenaditi kada vidite da odlazak u trgovinu za koji ste mislili da je dovoljno 10 minuta, zapravo traje 20 minuta. Ako prvi puta idete na neko odredište, upotrijebile Google karte koje će vam izračunati potrebno vrijeme, a vi dodajte 20% više vremena u slučaju zastoja u prometu.

Kako spriječiti ometanja?

Za većinu osoba s ADHD-om gotovo je nemoguće izići iz kuće, a da ne obave “još samo jednu stvar” – taj dodatni zadatak koji poremeti planove: telefon zvoni, vi se javite, primijetite nered na stolu koji biste trebali pospremiti ili biljku koju je potrebno zaliti i, opet, kasnite. Izbjegavajte ometajuće podražaje iz okoline tako što ćete se na glas podsjetiti što radite: “Izlazim iz stana i krećem na posao.”

Iziđite na vrijeme

Često kasnite jer ne možete pronaći stvari? Najbolji lijek je pripremiti se unaprijed. Razmislite što ćete obući. Sve stvari koje ćete ponijeti ostavite u blizini vrata. Pobrinite se da imate dobre upute do odredišta na koje morate doći, ako prvi puta tamo idete, te broj telefona osobe s kojom se nalazite, u slučaju da se izgubite ili zapnete u gužvi.

Postavite dva alarma

Postavite dva alarma (sat, mobitel, računalo) – jedan koji će zvoniti 5 minuta prije polaska, i drugi koji će označiti vrijeme polaska. Kada se prvi alarm oglasi, prekinite sve što radite i na papir ukratko zapišite u čemu ste bili prekinuti – tako ćete znati gdje ste stali kada budete imali vremena. Pokušajte već biti na vratima kada drugi alarm zazvoni.

Što vam inače pomaže?

Vjerojatno ne kasnite na sve sastanke. Neke osobe ne mogu zamisliti kasniti na posao, ali često kasne na sastanke s prijateljima. Razmislite o strategijama koje koristite kada želite stići na vrijeme, a zatim ih pokušajte koristiti i u drugim situacijama.

Razmislite o posljedicama

Osobe s ADHD-om često smetnu s uma posljedice kašnjenja. Uzmite par trenutaka kako biste zamislili kako će se osjećati i što će misliti osoba koja će vas čekati. Što će reći? Zatim zamislite odobravanje i srdačan pozdrav koji ćete dobiti ako dođete na vrijeme. Razmislite o tim osjećajima kako biste postigli svoj cilj.

Uspostavite večernju i jutarnju rutinu

Pokušajte što više stvari odraditi navečer, kako biste ujutro bili brže spremni za polazak.

Večernja rutina:
 1. Pripremite odjeću za sutrašnji dan – od donjeg rublja do cipela.
  2. Sve stvari koje ćete nositi sa sobom (aktovku, mobitel, ključeve od auta, kišobran, lista za kupnju…) ostavite u blizini izlaznih vrata.
  3. Pripremite doručak. Izvadite sve što vam je potrebno, a što ne mora stajati u hladnjaku. Pripremite šalicu za kavu i kuhalo za vodu.
  4. Pripremite ručak. Ako nosite ručak na posao, pripremite ga i spremite u ambalažu u kojoj ćete ga ponijeti. Ako kupujete ručak, provjerite imate li dovoljno gotovine u novčaniku. Pobrinite se i za ručak koji će dijete ponijeti u školu.
  5. Isključite TV i računalo sat vremena prije spavanja. Istraživanja pokazuju kako gledanje TV-a i korištenje e-maila i interneta sat vremena prije odlaska na spavanje razbuđuje mozak, umjesto da ga smiruje za spavanje.
  6. Otuširajte se ili okupajte prije počinka. Postupno smanjenje tjelesne temperature pomaže vam zaspati.
  7. Stavite djecu u krevet bar sat vremena prije nego što ćete ići na počinak. Odraslima je potrebno vrijeme za opuštanje, umjesto da su “na dužnosti” sve do trena kada krenu na spavanje.
  8. Pobrinite se da i vaša djeca imaju večernju rutinu kao i vi – spremite odjeću za sutra, izvadite potreban pribor za školu…
  9. Budite u krevetu barem pola sata prije nego što ćete zaspati. Čitajte u tišini, ali ne iz knjige koja je previše uzbudljiva i koju nećete moći ostaviti.
  10. Pokušajte odspavati najmanje 7 sati, te si postavite alarm sat vremena prije nego morate krenuti iz kuće.
Jutarnja rutina:
 1. Spremite se u potpunosti prije nego pomognete djeci da se spreme za školu.
  2. Ne uključujte TV ili računalo dok niste u potpunosti spremni za polazak.
  3. Krenite na vrijeme – krenite 10 minuta ranije kako vas gužva u prometu ne bi iznenadila.