Izazov školama – travnjake u vrtove!

Nakon svima poznatih izazova za učitelje – 30 dana bez domaće zadaće i 30 dana meditacije, krećemo s izazovom za škole. Vjerujemo da će se u ovaj izazov uključiti što više škola.

 

 

 

 

 

 

„Izazov školama – travnjake u vrtove“

Pozivamo SVE škole da svoje zelene površine pretvore u  obradive vrtove koje će učenici obrađivati i na kojima će učiti i steći  osnovna znanja o uzgoju voća i povrća. To uključuje čak i ona mala zemljišta ispred škola na kojima često raste trava. Veličina vrta nije toliko bitna, bitno je da takav vrt postoji.

Ovakav oblik edukacije ima puno prednosti kod učenika – stvaranje timskog rada te jačanje razredne povezanosti, fizička aktivnost, iskustveno učenje te uživanje u blagodatima vlastitog rada i truda. Na kraju krajeva, takvom aktivnošću djeca dobivaju uvid i osnovna znanja o agrokulturi.

Također, ovim putem pozivamo škole da uslikaju svoje nastale vrtove (može i prije i kasnije slika) te da podijele slike i iskustva u Facebook grupi „Izazov školama – travnjake u vrtove“ kako bi motivirale i ostale škole da se priključe ovoj inicijativi. Povezivanje škola i učitelja te dijeljenje slika i iskustava ključan je dio da se ova ideja širi.

Ova inicijativa dio je veće incijative „Kolektivni obrazovni sustav“ kojoj je glavni cilj kolektivno povezivanje učitelja radi izmjene ideja i inovativnih načina rada u svrhu poboljšanja obrazovanog sustava.