Najbolji sportovi za djecu s ADHD-om

Odabir pravog sporta i aktivnosti za vaše dijete s ADHD-om vrlo je bitno zbog razlike u povećanju fokusa, raspoloženja i samopoštovanja. Tjelovježba može smanjiti simptome ADHD-a povećavajući razinu dopamina i norepinefrina u mozgu. Roditelji i stručnjaci izabrali su najbolje izvanškolske aktivnosti koje posebno pogoduju djeci s ADHD-om.

I trener je važan

Pri izabiru sporta važno je prisjetiti se kako trener ima jak utjecaj na dijete. Većina trenera su dobronamjerni roditelji, ali mnogi ne znaju puno o ADHD-u, zbog čega je bitno da ih uputite u stvar. Objasnite mu kako kazna od dodatnih 15 minuta trčanja jer nije bilo pažljivo, neće pomoći vašem djetetu, nego će samo biti poniženo. Sport bi trebao pomoći vašem djetetu da izgradi odnose s vršnjacima te da radi na svom samopoštovanju izvan učionice, a ne da mu dodatno poveća stres i anksioznost.

Plivanje

Djeca s ADHD-om mogu napredovati kada im je pružena struktura i vodstvo – a to je upravo ono što im može pružiti plivački tim. Plivači dobivaju vrijedno vrijeme jedan na jedan s trenerom, ali ne nedostaje im niti druženje s ostalom djecom s kojom su u timu. Moći će se usmjeriti na osobni razvoj – poboljšavajući svoje vrijeme u plivanju – dok neće biti izloženo neposrednoj usporedbi s drugima u timu. Olimpijski plivač Michael Phelps vjeruje kako mu je plivanje pomoglo u smanjenju ADHD simptoma držeći ga koncentriranim i discipliniranim od najranije dobi.

Borilačke vještine

Samokontrola, disciplina i poštovanje samo su neke od vještina koje se naglašavaju pri učenju borilačkih vještina. Učenici uče korak po korak, što ostavlja malo mjesta distraktibilnosti. Jedna od iznenađujućih vještina jest učenje rituala, kao što je naklon učitelju, što može pomoći djetetu s ADHD-om da prihvati, razvije i koristi rutinu i u ostalim područjima života.

Tenis

Tenis je odličan sport za dijete koje najbolje napreduje kada se pokušava “natjecati” samo sa sobom. Tenis ne zahtjeva kordinirani timski rad, što je prednost za neku djecu s ADHD-om. Uz to, udaranje teniske loptice može biti biti dobar “ispušni kanal” ako se dijete osjeća ljuto ili frustrirano zbog stalnih izazova u školi.

Gimnastika

Istraživanja su pokazala kako aktivnosti za koje je potrebna jaka koncentracija na pomak tijela, kao što je gimnastika, može pomoći djeci s ADHD-om da povećaju svoj fokus. Gimnastička oprema i pokreti vrlo su slični onima koji se koriste u radnoj terapiji te mogu pomoći djetetu sa poremećajem senzorne integracije da razvije snagu, osjećaj ravnoteže i osjećaj za mišiće.

Hrvanje

Ako je vaše dijete često agresivno ili ima veliku količinu energije, hrvanje može biti zabavan i siguran način za kanaliziranje negativnih osjećaja u nešto pozitivno.

Nogomet

Igranje u nogometnoj momčadi daje vašem djetetu osjećaj pripadnosti, što može biti vrlo dobro za djecu s ADHD-om koja često imaju problema sa socijalnim vještinama. Stalna akcija u nogometu pomoći će djetetu koje ima problema s održavanjem pažnje dulje vremenske periode.

Jahanje

Konji imaju sposobnost “reflektiranja” emocija osoba koje ih jašu, što se često koristi u terapiji jahanjem. Zbog toga mogu pomoći djeci s ADHD-om u oblikovanju ponašanja. Dok vaše dijete jaše moći će naučiti promatrati i reagirati na ponašanje konja umjesto da iznova odgovara jednakim uzorcima ponašanja.

Trčanje

U drugim sportovima, djeca na početku sjede na klupi dok ne nauče dobro igrati, što može dovesti do toga da se dosađuju, a što je i inače jedan od velikih problema za djecu s ADHD-om. Trčanje, s druge strane, odmah ih angažira i imaju jako malo vremena za dosađivanje. Trčanje će ih naučiti disciplinu i umjerenost te će se imati prilike socijalizirati s ostalom djecom u timu.

Streljaštvo

Ovaj drevni sport ponovno je postao popularan zahvaljujući heroini Katniss iz trilogije “Igre gladi” i Meridi Hrabroj iz Disney crtića. Iako se čini da je kontraproduktivno dati djetetu s ADHD-om oštro “oružje”, streljaštvo ima mnoge dobre utjecaje na djecu ako je strogo nadgledano. Na ovaj način djeca se uče odgovornosti dok povećavaju svoj fokus, koncentraciju i samopoštovanje – sve važne vještine za djecu s ADHD-om.

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDitudemag