Koji poslovi najviše odgovaraju osobama s ADHD-om?

Koji poslovi najviše odgovaraju osobama s ADHD-om?

Stručnjaci predlažu poslove koji omogućuju osobama s ADHD-om da iskoriste svoju jedinstvenu kombinaciju vještina – kreativnost, entuzijazam, energičnost, lako rješavanje problema… Iako ne postoji posao koji će jednako odgovarati svima, neki od ovih poslova mogli bi pomoći u ispunjavanju potencijala.

Učitelji i odgajatelji

Mnoge osobe s ADHD-om pronalaze zadovoljstvo u radu s djecom – učitelji i odgajatelji. Ovi poslovi oslanjaju se na razigranu osobnost i kreativnost, te će staviti vašu strpljivost na test. Kako biste bili uspješni u ovom poslu, morat ćete brzo razmišljati i lako prelaziti s jednog zadatka na drugi, jer se u radu s djecom situacija mijenja iz trena u tren.

Novinari

Novinari, koji imaju ADHD, smatraju kako je ovo uzbudljiv i kreativan posao u kojem nalaze ispunjenje. Moraju se dobro nositi sa svakodnevnim promjenama u radnom okruženju, biti upućeni u raznolike teme, razgovarati i ostvariti uspješnu interakciju s raznim ljudima te lako prelaziti sa zadatka na zadatak. U pravilu, ovo je posao za osobe s puno energije, kratkim rasponom pažnje, niskom tolerancijom na monotonost i teškoćom u održavanju fokusa na više sati ili dana. Kratki rokovi, s druge strane, mogu biti problem za osobe s ADHD-om.

Kuhari

Mnogo osoba s ADHD-om odlučuje se na ovakva zanimanja jer zahtjevaju kreativnost i relativno su neometana simptomima ADHD-a. Kuhanje zahtjeva trenutni fokus na zadatak i korake koji će dovesti do gotovog proizvoda, tj. cilja, a ne zahtjeva dugoročno planiranje.Neobično i fleksibilno radno vrijeme te izmjena užurbanosti i smanjene aktivnosti daju pravu količinu uzbuđenja kako biste bili pobuđeni i fokusirani na posao.

Kozmetičari

Osobe koje rade kao frizeri, manikeri i kozmetičari stalno se susreću s novim klijentima, od kojih svaki nudi jedinstven i kreativan izazov za koji je potreban kratkotrajan fokus. često su na nogama cijeli dan i moraju “skakati” sa zadatka na zadatak, što je idealno radno okruženje za hiperaktivni tip ADHD-a i osobe s puno energije. Uz to, stalna izmjena klijenata pruža raznoliku socijalnu interakciju, što ostavlja malo mjesta za dosadu i monotonost.

Vlasnici malih poduzeća

Započinjanje vlastitog poduzeća pogoduje jakim stranama ADHD-a. Radno vrijeme je uglavnom fleksibilnije, radno okruženje može varirati iz dana u dan, a moći ćete se i fokusirati na ono što stvarno volite, čineći svoj posao značajnim. Ovakav posao odgovara osobama koje su nemirne i lako im dosadi jednoličan posao.

Vatrogasci, policajci, djelatnici Hitne pomoći

Ovakvi poslovi pogoduju osobama koje dobro rade pod pritiskom te mogu donositi brze odluke. Ono što odgovara osobama s ADHD-om su razna radna okruženja koja podižu adrenalin te uzbuđenje koje pomaže u održanju fokusa. Kada u kaosu ostali počinju paničariti, mozak s ADHD-om radi brže i omogućuje jasno viđenje problema i lakše rješavanje problema.

Umjetnici

Nije tajna da su osobe s ADHD-om jedni od najkreativnijih ljudi, pa nije čudo da su uspješni kada su okruženi drugim umjetnicima. Ubrzan rad i umjetničko okruženje idealni su za osobu koja uživa u kreativnom kaosu. Bilo da se radi o producentima, koreografima ili glazbenicima, osobe s ADHD-om vole kada im posao omogućuje da izraze svoje umjetničke sposobnosti.