Teens – između djetinjstva i adolescencije

Bilo da vaše dijete ima slabe ocjene u školi, počinje se družiti s “lošim društvom” ili pokušava preuzeti kontrolu nad svojim životom – godine između ranog djetinjstva i adolescencije mogu biti vrlo turbulentne. Na koji način roditelji mogu izbjeći i razriješiti konflikte sa svojim “tweensima” (eng. tweens – djeca između 10 i 12 godina, od between – između)?

Često se događa da djeca s ADHD-om između desete i dvanaeste godine, koji su do tada uz pomoć asistenata, instrukcija ili lijekova imali dobre rezultate u školi, počinju imati sve veće probleme. Ne pišu domaću zadaću i ne prihvaćaju pomoć u školi. Ponekad ne žele uzeti lijekove za ADHD ili se pretvaraju kako su ih uzeli. Problemi uzrokovani ADHD-om postaju sve jači. Tuku se s drugim učenicima i svađaju s učiteljima.

No, ovakvo ponašanje nije tako neobično za ovu dob. Tweensi – koji nisu više djeca, ali nisu još ni tinejdžeri – prestaju brinuti o tome što odrasli misle. Sada su usmjereni na mišljenje vršnjaka. Jako im je bitno da se uklope te pokušavaju izbjeći sve što bi ih moglo učiniti drukčijima od vršnjaka. Oblače se slično, izgledaju slično, šišaju se na sličan način. Uzimanje lijekova za ADHD ili individualizirani program u školi ih čini različitima od drugih što stvara probleme. Često ćete ćuti kako vam govore: “Ali, sve je u redu sa mnom!” ili “Zašto hoćeš da učim ovo? Svejedno mi nikada neće koristiti!”

I dok vaše dijete odbija pomoć koju je do sada prihvaćalo, njegovi simptomi povezani s ADHD-om postaju sve jači, a ocjene sve slabije. Što možete učiniti kako bi se stvari vratile na svoje mjesto?

Ako vaše dijete odbija uzimati lijekove, pobrinite se da ima dovoljno privatnosti. Neka zna kako shvaćate da uzimanje lijekova može biti neugodno. Istražite načine na koje to možete učiniti u privatnosti. Ako ide prespavati kod prijatelja, objasnite situaciju roditeljima kod kojih će biti.

Ako vaše dijete upadne u “loše društvo”… Normalno je da “tweensi” stječu nove prijatelje. No što ako vjerujete da novi prijatelji loše utječu na njegovo ponašanje? Zabrana druženja s njima mogla bi vam se obiti o glavu – vjerojatno će se željeti još više družiti s novim prijateljima. Umjesto toga, držite oči širom otvorene kako biste znali gdje provodi vrijeme i na koji način. Potaknite ga da se drži svojih izvannastavnih aktivnosti, što bi ga moglo i vratiti starim prijateljima.

Ako dođe do problema u školi…Shvatite što motivira vaše dijete. U nižim razredima djeci je bitno dobiti dobre ocjene kako bi ispunili očekivanja roditelja i učitelja. No, kada krenu u više razrede, najvažniji cilj postaje biti “jedan od ekipe” i biti prihvaćen. Ispunjavanje očekivanja odraslih nije im više toliko bitno.

Razgovarajte s učiteljima ako vidite da bi vaše dijete moglo odbijati individualizirani pristup jer ih to čini drukčijima od ostalih. Provjerite može li se takav pristup odvijati na diskretniji način.

Nemojte biti prestrogi. Razgovarajte s učiteljima na početku školske godine kako biste se dogovorili oko alternativa kažnjavanja propuštenih domaćih zadaća i drugih zadataka. Nakon što se dogovorite, nemojte se više miješati, osim ako ste čvrsto uvjereni da je pristup kakav dobiva vaše dijete neprimjeren. Uostalom, vjerojatno ste već primijetili kako svađe oko zadaće dovode do toga da vam dijete zamjera, a zadaća ostaje nenapisana. Ako vaše dijete i vi niste protivnici, komunikacija između vas ostati će dobra.

Ne brinite previše oko ocjena. Nije lako gledati dijete kako se bori s ocjenama u školi, pogotovo ako je prije bilo uspješnije. No, kritiziranje uspjeha samo će povećati stres pod kojim se vaša obitelj već nalazi. Važnije je u ovom trenutku usmjeriti se na to da vaše dijete nauči dobre vještine učenja i stekne radne navike.

Instrukcije neka obavlja mlađa osoba. Ako vaše dijete ide na instrukcije, vjerojatnije će prihvatiti pomoć od mlađe osobe istoga spola. Pronađite odgovornog srednjoškolca ili studenta koji će mu pomoći u pisanju zadaće. Tijekom večernjih sati budite dostupni kako bite pomogli, no nemojte navaljivati da prihvati vašu pomoć ako je ne želi.

Ako ima preveliku želju preuzeti kontrolu nad svojim životom…mnogi konflikti započinju zbog njihove želje za kontrolom. No, roditelji su često naučeni kontrolirati dijete i postavljati pravila te im je teško popustiti djetetu.

Dogovorite se kako ćete zajedno rješavati probleme, kako bi dijete dobilo određenu kontrolu, ali i kako vi ne biste izgubili svoju. Najbolji način za izbjegavanje svađa jest udruživanje. Umjesto da diktirate pravila, vidite možete li zajedno riješiti problem. Ako se svađate s djetetom oko igranja igrica na računalu, dogovorite se da kada kažete da je dosta igrica, dijete ne mora istog trena prestati, nego kada završi započetu razinu.

Osnovna pravila za dogovor s “tweensima”:

1. Odnosite se smireno prema problemu. Budite jasni u očekivanjima, a ne kritični.

2. Nemojte previše govoriti. Pravilo glasi da trebate dopustiti djetetu da se izrazi i dati mu dovoljno vremena kako bi objasnilo na koji način bi ono riješilo problem.

3. Pronađite način na koji će se vaše dijete osjećati snažno. Zamolite ga da vam pomogne riješiti problem.

4. Naučite ih da se mogu i mirno suprotstaviti ili neslagati s nečim. Postavite primjer tako što nećete podići glas kada krene rasprava.

5. Držite se rutine. Dogovorite se s djetetom u koje vrijeme će pisati zadaću ili obavljati svoje obaveze. Na taj način ćete smanjiti svađe, ali će se i dijete osjećati odraslije ako sudjeluje u odluci i kreiranju svoga vremena.

6. Budite jasni oko pravila koja nisu za raspravu. Vezanje pojasa u autu i druga pravila vezana uz sigurnost nisu za raspravu.

7. Unatoč vašim najboljim pokušajima, pronaći ćete se u situaciji svađe kada ste umorni. U tom slučaju iziđite iz sobe. Nakon što se smirite, vratite se s novom idejom kako riješiti problem. I, uvijek podsjetite svoje dijete koliko ga volite!

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDittudeMag