Kako smanjiti stres vraćanja u školske klupe

U većini škola u današnje vrijeme prevladava “natjecateljska” atmosfera gdje se djeca uspoređuju s drugima te se od njih traži da u svakom trenu imaju dobre rezultate. Osjećaju i pritisak vršnjaka da budu kao i ostali, imaju jednako vrijedne stvari ili se oblače na određen način. Ovdje navodimo par načina na koje možete smanjiti stres prije ponovnog polaska u školu.

1. Pričajte s djetetom o početku škole – pozitivno! U redu je reći kako će im zasigurno nedostajati slobodno vrijeme koje su imali tijekom praznika, ali prisjetite se i zabavnih aktivnosti koje radite zajedno tijekom trajanja škole ili stvari koje može raditi kada je u školi (sportski događaji, koncerti, viđanje prijatelja svaki dan, nove stvari koje će sam naučiti ili zajedno s vama).

2. Zabavna nabava školskog pribora. Isplanirajte vrijeme kada ćete moći biti opušteni. Odvedite dijete na sladoled/kolač, a zatim krenite u nabavu školskog pribora. Razgovarajte o tome čemu se veseli kod povratka u školu, a što ga zabrinjava.

3. Organizacija! Isplanirajte obiteljski raspored, obroke, vrijeme za zadaću i učenje za ostatak školske godine. Na taj način ćete i sebi smanjiti stres J Uvedite jutarnje rutine, zajedničke večere, vrijeme za zabavu cijele obitelji, razvijajte dobru rutinu za učenje i pisanje zadaće – napravite plan te ga zapišite na vidljivo mjesto u kući. Napravite zajedno s djetetom kalendar obaveza i listu zadataka. Zapišite okvirno u koje doba dana se što radi. Dijete neka zapisuje u listu zadataka zadaće, školske ili druge obaveze, a u kalendar datume testova, lektire ali i i njemu dragih događaja.

4. Ritam! Svaki dan neka ustaje u isto vrijeme, čak i preko vikenda. Na taj način će imati ritam tj “higijenu spavanja” te ćete smanjiti stres ponedjeljka ujutro J Prije spavanja neka izvadi odjeću za sutra, a u torbu spremi knjige i bilježnice za sutrašnji školski dan.

5. Aktivnost! Hobi ili izvannastavna aktivnost su odlični načini kako pomoći djetetu da izbaci suvišnu energiju. Nije zdravo cijeli dan provesti učeći i ne znajući što se događa u njihovoj okolini. Uključite ih u sportske aktivnosti, glazbene ili satove umjetnosti. Na taj način će smanjiti stres te kanalizirati svoje dnevne brige i frustraciju na kreativan način.

6. Doznajte što im stvara stres. Ne mogu završiti zadatak na vrijeme? Imaju problema u školi zbog poteškoća s učenjem? Ili nisu motivirani za učenje niti jednog od predmeta? Vaši načini na koje ćete pokušati smanjiti stres uvelike zavise od toga odakle stres dolazi.

Pripremila: Martina Šibalić