Bez drame! Zdravije “ADHD” veze

Bez drame! Zdravije “ADHD” veze

Izvor: ADDitudeMag

Mozak osoba s ADHD-om žudi za stimulacijom, što dovodi do traženja “drame” u odnosima. Kako bi povećali razinu adrenalina i stimulirali frontalne režnjeve, osobe s ADHD-om igraju igre s bliskim osobama. No, oni nisu niti svjesni što čine, sve dok ne dovedu svoje veze s bliskim osobama pred propast – objašnjava stručnjak za ADHD, dr. Daniel Amen. Naravno, ovo se ne događa kod svih osoba s ADHD-om, no potrebno je dobro pripaziti i prepoznati znakove prije nego dođe do većih problema.

“Potreban nam je problem”

Mnoge osobe s ADHD-om zadirkuju ljude oko sebe kako bi ih razljutili i doveli do ludila. Njihove obitelji često znaju reći: “Dosta mi je svađa s bratom (sestrom, majkom, sinom…). On/ona uvijek mora izmisliti neki problem!” Postoji razlog zašto dolazi do toga: kada mozak s ADHD-om ne prima dovoljno stimulacije , on traži način na koji bi povećao svoju aktivnost. Ljutnja i negativnost imaju neposredan stimulirajući efekt – kada se razljutite, vaše tijelo proizvodi velike količine adrenalina, povećava otkucaje srca i moždanu aktivnost.

“Kladim se da te mogu navesti na svađu”

Osobe s ADHD-om lako dovode bliske osobe do toga da viču na njih i izgube kontrolu. Ovakva ponašanja daju dodatnu količinu adrenalina, no mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što su razvod, tučnjava u školi ili otkaz. Ove “igre” nisu planirane – osobe s ADHD-om osjete slabost kod bliskih osoba i zatim ustraju u svom ponašanju dok ne dođe do svađe.

“Kažem prvo što mi padne na pamet”

Često kažu: “Ja sam samo posve iskren!”. No, veze i odnosi zahtijevaju osjećaj za druge i malo taktičnosti. Ako govorite ono što vam prvo padne na pamet, možete povrijediti nečije osjećaje ili odati tajnu koju vam je netko povjerio.

“To je tvoja krivnja”

Ovo je jedna od najopasnijih “igara”. Osoba s ADHD-om smatra kako nije odgovorna za probleme u svom životu i za sve okrivljuje druge oko sebe. To mogu biti problemi na poslu, u školi ili kod kuće, a opravdavaju se nepravednom učiteljicom ili nadređenim, zločestom sestrom ili bratom. Ako krivite neku osobu za svoje probleme, tada vi postajete njezina žrtva te nemate mogućnost za bilo kakvu promjenu.

“Ne možeš me natjerati da to učinim”

Suprotstavljanje je još jedan način kako doći do veće razine adrenalina. Neke osobe se suprotstavljaju i svađaju sa svim ljudima oko sebe. Ova igra ima jedno pravilo: prva reakcija na bilo kakav zahtjev je: “Ne, nema šanse, nikada!”. Kada ih se upita koliko puta u 10 slučajeva odluče odmah pristati na zahtjev bez svađe, često odgovaraju: “2-3 puta.”

“Reći ću suprotno od onoga što ti kažeš”

Osobe koje igraju ovu igru uvijek zauzimaju suprotan stav od sugovornika, bilo da vjeruju u svoj stav ili ne. Ako se vaš supružnik žali kako ga ne slušate, možda ćete to poricati i reći kako zapravo on vas ne sluša. Ako roditelj kaže djetetu da pospremi sobu, ono će mu reći kako mu soba nije neuredna. Potreba za suprotstavljanjem čini se većom od potrebe za istinom.

“Moje misli su gore od tvojih”

Često su osobe s ADHD-om eksperti u pronalaženju negativnih misli i fokusiranju na njih. Potrebna im je negativnost kako bi generirali negativnu energiju za obavljanje poslova. Ako se u danu dogodi 10 dobrih stvari i 1 loša, fokusirat će se na lošu stvar. Negativne misli stimuliraju mozak, a pozitivne opuštaju.