Igre koje povećavaju koncentraciju kod djece s ADHD-om

Donosimo 5 načina na koje možete kroz igru i zabavu smanjiti simptome ADHD-a kod vašeg djeteta.

Pomaganje djetetu s ADHD-om kako bi povećalo koncentraciju i fokus težak je posao, a rečenice kao “Napravi to!” ili “Prestani to raditi!” idu svima na živce, a pogotovo vama samima. Pokušajte malo zabavnije načine povećanja koncentracije. Istraživanja pokazuju kako svakodnevna igra – pogotovo igre koje uključuju djetetovo tijelo i um – postižu cilj bolje nego radni zadaci, nagrade ili kazne. Donosimo 5 zabavnih načina na koje možete povećati fokus i koncentraciju.

Igra “kipova”

Ne možete naučiti dijete da bude mirno? Igrajte se igre “kipova”. Neka vaše dijete pravi smiješne poze, a vi u jednom trenu viknite “Ukipi se!” Dijete mora ostati mirno u poziciji u kojoj se našlo kada ste to uzviknuli (za početak barem 10 sekundi). Ako ostane mirno cijelo vrijeme, ono je na redu da uzvikuje rečenicu, a vi pokušavate ostati mirni.

Varijacije igre za ljubitelje bajki i superheroja: Neka se dijete pretvara kako je na njega bačena magija zbog koje mora ležati na mjestu sve dok Dobra vila (vi) ne dođe i “odmrzne” ga. I ovdje možete početi s 10 sekundi, a zatim pravite veće stanke kako bi se dijete naviknulo biti mirno.

Društvene igre

Provedite vrijeme s djetetom tako što ćete zajedno slagati puzzle, bojati bojanku, bojati prstima ili se igrati s vodom (vožnja brodova u kadi, ulijevanje i presipavanje vode u kantice različitih veličina). Ovo su aktivnosti koje zahtijevaju od djeteta da sjedne i fokusira se na dulje vremensko razdoblje.

Ako dijete nije motivirano za ovakve igre, organizirajte natjecanje! Utrkujte se da vidite tko će prvi složiti puzzle ili tko će upotrijebiti više boja u slici.

Pretvorite zadatke u pjesme

Djeci s ADD-om i ADHD-om često treba podsjetnik kako bi ostali usredotočeni na zadatak. Istraživanja pokazuju kako glazba pomaže mozgu u organiziranju vremena i prostora, ali i u pamćenju i učenju. Drugim riječima, djetetu je teže zaboraviti što je radilo ako su njegov glas, um i tijelo usredotočeni na zadatak. Osmislite pjesmice koje će ih navesti i podsjetiti kako trebaju pospremiti igračke, oprati zube ili doručkovati.

Kako bi dijete pjesmu najlakše zapamtilo, iskoristite neku od njemu omiljenih melodija iz crtića ili reklama. Potaknite dijete da i samo izmisli zabavne riječi za neku od njegovih obaveza ili zadataka.

Neka dijete bude dio bajke

Tijekom pričanja priče za laku noć, ispitujte ga pitanja kako bi dijete ostalo fokusirano na priču i likove: “Što je psić učinio? Što misliš da će sada učiniti? Što bi ti napravila da si u ovoj priči?” Podijelite i vi svoje misli kako bi dijete vidjelo da i vi uživate u knjizi.

Ako čitate priču tokom dana, možete potaknuti dijete da odglumi dio priče: neka puže na rukama i nogama kao psić ili odglumi kako princeza pleše na balu. Uživljavanje u ulogu pomoći će im da ostanu dulje koncentrirani nego što bi mogli ako sjede na miru.

Recite to na glas

Ohrabrite dijete da razgovara sa sobom, kao da glumi u predstavi. Neka opiše što trenutno radi i što će sljedeće učiniti. “Sada gradim toranj. Jedna…dvije…tri kocke! O, ne! Pao je! Pokušat ću ponovno.”

Potaknite dijete na ovu vježbu tako što ćete i vi opisivati svoje zadatke koje upravo radite. “Kuham špagete. Potreban mi je veliki lonac za toliko vode. Hajdemo pronaći jedan koji nam odgovara. Napuniti ćemo ga s vodom. Sada ćemo upaliti štednjak. Što je sljedeće? Idemo napraviti umak!” Na ovaj će način dijete dulje ostati fokusirano na zadatak i lakše će pratiti upute određenim redoslijedom.