Kontroliranje ljutnje

Ljutnja je emocija koja je najodgovornija za probleme u koje djeca upadaju. Dok tuga i anksioznost uzrokuju patnju i bol, ljutnja je ta koja ih vodi u probleme – kazne, zabrane pa čak i isključivanje iz škole. Važno je da dijete izrazi svoju ljutnju, ali emocije bi trebale biti kao kihanje – očiste se putovi i sve je gotovo. Dijete koje se ne može razljutiti ima problema jednako kao i ono koje svoju ljutnju ne može kontrolirati.

Tjelovježba

Jedan od najboljih “lijekova za um” je tjelovježba. Dr. John Ratey naglašava kako vježba potiče zdravije funkcioniranje mozga, uključujući i mogućnost kontrole ljutnje.

Imenovanje osjećaja

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih djeca izgube kontrolu jest to da ne mogu artikulirati svoju frustraciju. Izgovaranje rečenice koja imenuje osjećaje, npr. “Stvarno sam ljut!” može dovesti do prevencije pretvaranja ljutnje u agresiju.

Manje tv-a, računala, igrica…

Ne samo da buljenje u ekran otupljuje mozak, to također umanjuje vrijeme za korisnu tjelovježbu i socijalnu interakciju licem u lice. U redu je, čak i poželjno, u nekoj mjeri koristiti takve uređaje jer nam mogu pomoći i olakšati život. No pretjerano korištenje svakako bi trebalo izbjegavati.

Ljutnja je signal, a ne ishod

Kada se vaše dijete razljuti, trebalo bi naučiti kako zastati i upitati se “Zašto sam ljut?” Ako može formulirati i reći zašto je ljutito, lakše će moći kontrolirati taj osjećaj. Nadalje, ako je ljuto jer se netko prema njemu loše ponio ili kao je u opasnosti, moći će zatražiti pomoć.

Vježba kompromisa i pregovora

Ross W. Greene, Ph.D., u svojoj knjizi o eksplozivnoj djeci (The Explosive Child) predstavlja metodu koju zove zajedničko rješavanje problema. Pročitajte knjigu i naučite tehniku koja čini čuda. Bazirana je na vještini pregovaranja, a ne na davanju zapovjedi.

Provjeriti probleme u podlozi

Mnogi poremećaji, uključujući i ADHD, poremećaje ponašanja, tiroidnu disfunkciju i tumore mozga, mogu se manifestirati kroz nekontrolirani bijes.

Bilješke

Ako vaše dijete ima problema s ljutnjom, uzmite svaki dan par minuta vremena kako biste zapisali i dokumentirali što je napravio, što je dovelo do toga i sl. Nakon mjesec dana, pročitajte bilješke. Možda ćete uočiti uzorak koji će vam pomoći u otkrivanju efektivnog načina rješavanja problema.

Izbjegavanje fizičke kazne

Najbolje je ustanoviti pravilo koje glasi otprilike ovako: “Nikad ne dižemo ruke jedni na druge kada smo ljuti!”. Fizička kazna samo može pogoršati djetetovu ljutnju.

Autoritet

Biti autoritet u obitelji ne znači da se prema njima trebate ponašati kao zapovjednik u vojsci. No, djeca se bolje ponašaju i osjećaju kada znaju da su roditelji pravi autoritet.

Potpora

Ako niti jedan od ovih savjeta ne pomaže, porazgovarajte s ljudima kojima vjerujete ili se uključite u grupu podrške s roditeljima koji imaju sličnih problema.

Gotovo svako dijete koje ima problema s ljutnjom može naučiti kako ju kontrolirati. Ponekad je potrebno dosta vremena i potpore od drugih, ali riješenje se uvijek može naći.

Pripremila: Martina Šibalić
Izvor: ADDitudeMag